Hagen på

Kleiva

 

Eucomis

  • Planteslekten Eucomis er hjemmehørende i det sørlige Afrika (Botswana, Malawi, Zimbabwe, Swaziland, Lesotho og Sør-Afrika). I Norge kalles planter i denne slekten for Praktlys, men man ser også ofte at den kalles ananaslilje, som er en oversettelse av hva den kalles på engelsk, Pineapple Lily.

  • Det er så langt registrert 11 arter av Eucomis. Noen av disse igjen har underarter som beskrives for seg fordi de skiller seg utseendemessig fra hovedarten selv om de genetisk er samme art.

  • Navnet Eucomis kommer fra gresk og er sammensatt eu som betyr "tiltalene" og kome som betyr "hår".

  • Plantene vokser naturlig på gressmarker, i skogbunn, i myrlendt terreng og i nærheten av småvann og bekker. De finnes ikke i tørrere miljøer. I sine naturlige vokseområder er plantene en staude, men tåler ikke norsk vinter. Her må den tilbringe vinteren frostfritt inne. Det beste er å ha dem i krukker.

  • Plantene er knollvekster som vokser opp med en rosett av tykke blader nær bakken. Opp fra denne rosetten vokser en tykk stengel som toppes av mengder av små stjerneformede blomster. Det hele toppes av en rosett med små blader som gjør at blomsterstanden kan minne om en ananas, derav det engelske navnet.

Eucomisarter
autumnalis.jpg

Eucomis autumnalis

bicolor.jpg

Eucomis bicolor

comosa.jpg

Eucomis comosa (syn. Eucomis punctata)

Eucomishybrider
  • I Sør-Afrika og USA foregår det et forholdsvis begrenset arbeid med hybridisering av Eucomis. Men de har klart å drive fram noen veldig vakre hybrider, så arbeidet vil trolig øke betraktelig fremover.

burgundy.jpg

Eucomis comosa 'Sparkling Burgundy'

octopus.jpg

Eucomis vandermerwei 'Octopus'

piny.jpg

Eucomis zambesiaca 'Tiny Piny Opal'